EPS (piepschuim)

Geëxpandeerd polystyreen, kortweg EPS en XPS zijn polystyrene materialen vrijwel altijd witte kunststof beter bekend als piepschuim of tempex. EPS en XPS zijn er in verschillende soorten en afmetingen. Vroeger werd het ook wel PS-Hardschuim genoemd.

Het heeft al veertig jaar lang de reputatie van een veelzijdige kunststof met vele unieke eigenschappen. Niet voor niets is het toepassingsgebied van dit mooie materiaal onvoorstelbaar breed. In eerste instantie de bouwnijverheid. Later ook toegepast in de verpakkingsindustrie, de standbouw, decorateurs, industrieel ontwerpers ed.

Iedere kubieke meter EPS bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke parel telt 3000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Concreet bestaat EPS qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Vocht (en waterdamp) tasten EPS niet aan. Grote mechanische belastingen kunnen dankzij de specifieke celstructuur worden opgenomen. EPS-producten zijn licht van gewicht. EPS is een ’monomateriaal’, wat wil zeggen: bestaande uit één materiaalsoort, waardoor het bij uitstek voor recycling in aanmerking komt. Bovendien is het grondwater-neutraal.

Interesse, In piepschuim uit de regio Venray, info@luro-venray.nl of bel 0478 58 15 20